ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ "ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ "
2
o Γυμνάσιο Κομοτηνής, Σχολικό έτος: 2013-2014

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΤΣΟΜΠΑΝΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ (ΠΕ15), ΤΣΑΝΤΟΥ ΝΙΚΗ (ΠΕ19)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ της Β? Τάξης Γυμνασίου: ΚΑΠΟΥΛΑΚΑΤΕΡΙΝΑ,ΚΑΡΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΣΟΦΙΑ, ΠΑΡΑΣΧΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ, ΠΑΧΟΥΜΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ,ΚΙΟΥΡΕΞΙΔΟΥ ΧΑΡΑ, ΓΚΑΖΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΚΟΥΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: Η επιλογή του θέματος έγινε ύστερα από συζήτηση με την ομάδα, κατά την οποία προέκυψε ο προβληματισμός και η ανησυχία των μαθητών και καθηγητών για την πολύωρη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για ενημέρωση πάνω στη χρήση του διαδικτύου αρχικά των μαθητών της ομάδας και στη συνέχεια των μαθητών όλου του σχολείου.

Κατά τις συναντήσεις..

  • Αρχικά τους ζητήθηκε να γράψουν σε ένα χαρτί τις προσδοκίες τους από το πρόγραμμα και από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, θέσαμε και τους στόχους της ομάδας.
  • Η ομάδα αποφάσισε να συγκεντρώνεται τις Κυριακές στο χώρο του σχολείου.
  • Συνεχίσαμε με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ενίσχυσης των μαθητών, προκειμένου να δεθούν τα μέλη ως ομάδα.

ž  Η συνάδελφος της πληροφορικής παρουσίασε στους μαθητές μια παρουσίαση Powerpoint σχετικά με τις δυνατότητες από τη χρήση του διαδικτύου (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναζήτηση πληροφοριών, κλπ.), αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει αυτό. Συχνά κρυφούς οι οποίοι σπάνια ή αργά γίνονται αντιληπτοί από τους χρήστες.

ž  Έπειτα, αναζητήσαμε σε πηγές έγκυρων πληροφοριών ? σημείων αναφοράς από τις οποίες θα μπορούσαμε να ενημερωθούμε. Έτσι, περιηγηθήκαμε κυρίως σε ιστοσελίδες σχετικές με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

ž  Ακόμα έγινε προβολή της ταινίας από τη ζωή του Steve Jobs, ο οποίος έγινε γνωστός μέσω της ενασχόλησης του με τους υπολογιστές. Μετά ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου.  

ž  Κατασκευάσαμε σελιδοδείκτες με μηνύματα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού.

ž  Ακόμα την Τρίτη 28-01-2014, κατά την 8η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τα μέλη της ομάδας μας συμμετείχαν στο διαδικτυακό σεμινάριο ? συζήτηση (webinar) με θέμα Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και Κοινωνικά Δίκτυα: Ειδικοί Επιστήμονες συζητούν με μαθητές από 100 Γυμνάσια της Ελλάδας.

ž  Την Τρίτη 11-02-2014: Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών του προγράμματος από τον κ. Βότση, ψυχολόγο του Κέντρου πρόληψης ?Ορφέας? σε συνεργασία με το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ?Europe Direct?.

ž  Επισκεφτήκαμε την ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμνάσιου Κομοτηνής προκειμένου να παρακολουθήσουμε την επίδειξη τους για το διαγωνισμό FirstLegoLeague στα πλαίσια της εκπαιδευτικής ρομποτικής (προγραμματισμός μέσω ειδικού λογισμικού).

ž  Στη συνέχεια, υποβάλαμε το Εντύπου Αξιολόγησης του σχολείου μας στο ESAFETYLABEL.EU και με βάση τα δεδομένα, μας υπέδειξαν ότι είχαμε τα απαραίτητα προσόντα για το Χάλκινο Επίπεδο Πιστοποίησης eSafety.

ž  Πήραμε μέρος με ένα θεατρικό δρώμενο στην εκδήλωση του σχολείου μας με κεντρικό ομιλητή ως καλεσμένο, τον κ. Μόσχο, το συνήγορο του παιδιού. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές και άλλων προγραμμάτων αλλά και μαθητές του προτζεκτ.

ž  Θεατρικό δρώμενο μας είχε θέμα το ?διαδικτυακό εκφοβισμό?. Η βασική ιδέα του ήταν μια τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο ?Σενάρια Ζωής?. Καλεσμένες στην εκπομπή ήταν μια μητέρα, που το παιδί της έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού και μια ψυχολόγος, συνεργάτιδα της εκπομπής .

ž  Το μήνυμα της εκδήλωσης αλλά και το δικό μας ήταν ΜΙΛΗΣΤΕ? ΜΗ φοβάστε. Μαζί είμαστε δυνατότεροι?

Εργασία πέμπτη

Εργασία πέμπτη

Αυτό είναι ένα προεπιλεγμένο πρότυπο ιστοσελίδας, το οποίο μπορείτε να τροποποιήσετε.

Διαχείριση: Τσάντου Νίκη - Σκόδρας Φώτης

Copyright © 2024 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..